Capaciteiten en Disciplines


 Er bestaan diverse disciplines van beitsen. Wij hanteren er hiervan 3:

• Dompelbeitsen (2 baden 4x 2x 1,5mtr / 7x 1x 1mtr)
• Sproeibeitsen
• Kwastbeitsen

Voor een impressie van onze capaciteiten ga naar onze fotogalerij.

Dompelbeitsen

Beitserij Midden Nederland heeft twee beitsbaden van 4 x 2 x 1,5 meter en 7 x 1 x 1 mter. In deze met vloeibare beits gevulde baden wordt uw product ondergedompeld en daarmee rondom grondig gereinigd. Nadat het product enige tijd in het beitsbad heeft gelegen, wordt het product afgespoeld en weggelegd om te kunnen passiveren. Om deze reiniging zo optimaal mogelijk te laten verlopen, dient het beitsbad in goede conditie gehouden te worden. Tijdens dompelbeitsen krijgt het bad namelijk gaandeweg een steeds groter gehalte driewaardige ijzerionen. Oude beitsvloeistoffen kunnen dan etsend op het metaal inwerken, met als gevolg een ongelijkmatige aantasting en putvorming. Ook na goed spoelen en passiveren levert beitsen in een bad met te hoog ijzergehalte een minder goede corrosiebestendigheid op dan in een goed gecontroleerd bad. De conditie wordt op peil gehouden door het met inhibitoren (beitsremmers) weer in een goede samenstelling te brengen. De samenstelling van de beitsvloeistof wordt regelmatig gecontroleerd en gezuiverd zodat wij uw producten goed kunnen reinigen, om zo het gewenste resultaat te behalen.

 

Sproeibeitsen

Sproeibeitsen wordt toegepast bij relatief grotere producten die niet in een beitsbad passen. Daarnaast kan het zijn dat bepaalde onderdelen aan het product niet in aanraking mogen komen met beitsvloeistof. Ook kan de constructie van een product zodanig zijn dat er overgegaan moet worden tot sproeibeitsen, bijvoorbeeld kokerframes. Deze zouden door het dompelen vol kunnen lopen waardoor de beitsvloeistof wat grote problemen kan geven. Bij het sproeibeitsen wordt het product met een hoog visceuse beits ingespoten waardoor het goed op het oppervlak blijft zitten en beter zijn werk kan doen. Na de reiniging met de sproeibeits, wordt het product grondig afgespoeld, waarna het wordt weggelegd om te passiveren.

Kwastbeitsen

Deze techniek wordt voornamelijk toegepast voor het beitsen van de lasnaden. Beits in de vorm van pasta wordt op de lasnaden gesmeerd, waarmee de lasnaden worden schoongemaakt. Vervolgens worden de ingesmeerde lasnaden schoongepoetst en schoongespoten met een hogedrukreiniger. Vervolgens kan het product passiveren.